MÓZG AKTYWACJA | Jedzenie, które uzależnia
114
single,single-post,postid-114,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Jedzenie, które uzależnia

14 lip Jedzenie, które uzależnia

Czas wakacji sprzyja podjadaniu różnych smakołyków. Wylegując się na plaży częściej sięgamy po lody, frytki, zapiekanki, chętniej też pijemy chłodne, słodkie napoje. 


               foto: www.sxc.hu


W większości są to niestety produkty wysoko przetworzone, które nie są dobre dla naszego zdrowia. Problemem są nie tylko kalorie i konserwanty, jakie zawiera tego typu żywność, ale przede wszystkim to, że nie możemy się nimi najeść do syta – apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Naukowcy wykazali ostatnio mechanizm tego zgubnego dla naszego zdrowia procesu. Gdy zjemy przetworzoną żywność węglowodany w niej zawarte spowodują szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. W rezultacie poczujemy się głodni i nadal będzie chciało się nam jeść. Skany mózgu wykazały, że niektóre węglowodany zawarte w przetworzonej żywności aktywują tzw. układ przyjemności w mózgu (zwany też układem nagrody), który jest częścią układu limbicznego.
Działanie układu nagrody ściśle wiąże się z uzależnieniem – chcemy coraz więcej i więcej czynnika, który go aktywuje (np. alkoholu lub narkotyku). Okazało się, że podobnie jest w przypadku przetworzonego jedzenia. Węglowodany w nim zawarte pobudzają działanie układu przyjemności znajdującego się w naszym mózgu w związku z czym nasycenie jedzeniem jest krótkotrwałe i w  niedługim czasie chcemy dalej jeść. 
2 Komentarze
  • Alicja
    Opublikowany o 17:53, 21 lipca Odpowiedz

    Węglowodany zawarte w wysoko przetworzonym jedzeniu pobudzają układ przyjemności w mózgu, co powoduje, że potrzebujemy coraz więcej tego jedzenia i trudno się nim najeść do syta.

  • Spoko Kolo
    Opublikowany o 17:51, 21 lipca Odpowiedz

    czyli co dokładnie uzależnia w przetworzonym jedzeniu?

Dodaj komentarz