MÓZG AKTYWACJA | Olej kokosowy – odżywia ciało i mózg!
644
single,single-post,postid-644,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Olej kokosowy – odżywia ciało i mózg!

06 kwi Olej kokosowy – odżywia ciało i mózg!

Olej kokosowy to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów, jakie stworzyła natura. Działa jak antybiotyk, środek immunologiczny oraz jak lek regulujący funkcjonowanie i odporność organizmu. Olej kokosowy przywraca naturalną równowagę tkanek komórkowych i działa regenerująco na komórki nerwowe. 

Dlaczego olej kokosowy jest odżywczy?

Prawie sto procent tłuszczy, które spożywasz każdego dnia – obojętnie czy są to tłuszcze nasycone, nienasycone, roślinne czy zwierzęce, zbudowane jest z kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach.

Olej kokosowy różni się od innych olejów ponieważ składa się głównie z kwasów tłuszczowych o średnich łańcuchach. I dlatego jest wyjątkowy! Kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach występują w mleku matki, które jest substancją o bardzo wysokim potencjale odżywczym. Są one szczególnie dobre dla wcześniaków, niemowląt i dzieci – ponieważ wspomagają prawidłowy rozwój organizmu oraz mózgu, a także dla osób powracających do zdrowia, prowadzących aktywny tryb życia, sportowców i seniorów. Olej kokosowy można zatem traktować jako dar Natury dla osób dorosłych, ponieważ jest równie odżywczy, co mleko matki. To właśnie zawartość kwasu tłuszczowego o średnich łańcuchach odróżnia olej kokosowy od innych olejów i nadaje mu niesamowite właściwości odżywcze i zdrowotne.

Olej kokosowy wspomaga przyswajanie minerałów i witamin 

Olej kokosowy zaliczany jest do żywności funkcjonalnej, co oznacza, że poza właściwościami odżywczymi, posiada także zalety lecznicze i może być spożywany każdego dnia – na przykład można dodawać go do porannej kawy. Olej kokosowy po spożyciu od razu wchłania się w jelicie. Nie wymaga więc enzymów trawiennych do przyswojenia i w rezultacie tego nie obciąża układu trawiennego. Olej kokosowy dostarcza energii i pożywienia nie tylko sam w sobie ale w sposób bardzo efektywny umożliwia wchłanianie witamin (A, D, E, K) i minerałów (wapń, żelazo, magnez) przyjmowanych wraz z pożywieniem lub w suplementach. Olej kokosowy jest też tłuszczem bardzo stabilnym, nienasyconym, co oznacza że nie rozpada się i nie produkuje wolnych rodników – dlatego też idealnie nadaje się do smażenia lub pieczenia. 

Olej kokosowy jako naturalny antybiotyk 

Olej kokosowy jest silnym i nietoksycznym lekiem. Chroni organizm przed infekcjami wywołanymi przez wirusy, bakterie, drożdże, grzyby, pierwotniaki – potrafi je bardzo skutecznie neutralizować. Innymi słowy jest antybiotykiem, którego zakres działania przewyższa wszystkie inne środki zwalczające czynniki chorobotwórcze i nie ma szkodliwych skutków ubocznych. 

 

1Komentarz
  • jacek
    Opublikowany o 08:23, 06 kwietnia Odpowiedz

    super

Dodaj komentarz