Dieta dla mózgu – co jeść, aby mieć zdrowy mózg?
DIETA DLA MÓZGU – CO JEŚĆ, ABY MIEĆ ZDROWY MÓZG?
Dieta wpływa nie tylko na samopoczucie ale też na sprawność umysłową i zdrowie mózgu. Istnieją produkty, które go wzmacniają, są niczym lek dla mózgu i po nie należy sięgać. Niestety w naszej diecie nie brakuje produktów, które działają jak trucizna, niszczą mózg i zdrowie całego organizmu. Dowiedz się, jaka jest więc właściwa dieta dla mózgu i co jeść, aby mieć zdrowy mózg.
Początek zdrowia mózgu rozpoczyna się w jelitach. Wieloletnie badania nad układem pokarmowym wykazały, że zaburzenie pracy jelit wywołane na przykład nieprawidłową florą jelitową wywołują zaburzenia nastroju lub nawet napady lękowe. W jaki sposób to się dzieje? Patologiczne zmiany w postaci aktywnych biologicznie cząsteczek pojawiają się w jelitach i przenoszone są do mózgu poprzez nerw błędny. Gdy już toksyczne cząsteczki z jelit dotrą do mózgu to pojawiają się objawy pogorszonej pracy mózgu – czyli obniżony nastrój ale także stany zapalne prowadzące do chorób neurodegeneracyjnych.
W mózgach osób, które cierpią na chorobę parkinsona, występują ciała Lewy’ego – są to nieprawidłowe skupiska białek, które niszczą mózg i powodują zaburzenia charakterystyczne dla tej choroby (m.in. obniżona sprawność umysłowa i fizyczna, charakterystyczne drżenie rąk). Prof. Heiko Braak z Uniwersytetu Goethego we Frankfurcie zaobserwował, że w jelitach, które nie są w dobrej kondycji pojawiają się wspomniane wyżej ciała Lewy’ego wywołujące parkinsona. Zdaniem badacza ciała Lewy’ego znajdujące się w kosmkach jelitowych mogą być wywołane wirusami albo toksynami zawartymi z pożywieniu.
Dieta dla mózgu – unikaj produktów, które niszczą jelita
Doniesienia naukowców udowadniają zatem, że higiena mózgu powinna rozpoczynać się w jelitach, gdyż wiele substancji z jelit po prostu przedostaje się do mózgu i wywiera wpływ na jego działanie, i zdrowie. Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób możecie zadbać o dobrą kondycję swoich jelit, polecam książkę dr Amy Myers pt. Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne. Autorka w bardzo rzetelny sposób opisuje zagrożenia dla jelit z jedzenia wysoko przetworzonych produktów spożywczych i sposoby skutecznego eliminowania toksycznych pokarmów, które zaburzają pracę układu pokarmowego. I co najważniejsze – książka zawiera mnóstwo przepisów na posiłki dla zdrowych jelit.
Zdaniem Amy Myers produkty, które wywołują choroby jelit i należy je wyeliminować z codziennej diety, to:
– wszystkie produkty zawierające gluten (jęczmień, żyto i pszenica)
– przetworzona żywność
– słodzone, sztuczne soki owocowe
– gazowane, kolorowe napoje
– soja
– orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, papryka
– nabiał
W trosce o zdrowie mózgu należy zadbać o to, aby te produkty nie znalazły się w naszej diecie.
Dieta dla mózgu – olej kokosowy odżywia ciało i mózg
Olej kokosowy to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów, jakie stworzyła natura. Działa jak antybiotyk, środek immunologiczny oraz jak lek regulujący funkcjonowanie i odporność organizmu. Olej kokosowy przywraca naturalną równowagę tkanek komórkowych i działa regenerująco na komórki nerwowe.
Dlaczego olej kokosowy jest odżywczy?
Prawie sto procent tłuszczy, które spożywasz każdego dnia – obojętnie czy są to tłuszcze nasycone, nienasycone, roślinne czy zwierzęce, zbudowane jest z kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach.
Olej kokosowy różni się od innych olejów ponieważ składa się głównie z kwasów tłuszczowych o średnich łańcuchach. I dlatego jest wyjątkowy! Kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach występują w mleku matki, które jest substancją o bardzo wysokim potencjale odżywczym. Są one szczególnie dobre dla wcześniaków, niemowląt i dzieci – ponieważ wspomagają prawidłowy rozwój organizmu oraz mózgu, a także dla osób powracających do zdrowia, prowadzących aktywny tryb życia, sportowców i seniorów. Olej kokosowy można zatem traktować jako dar Natury dla osób dorosłych, ponieważ jest równie odżywczy, co mleko matki. To właśnie zawartość kwasu tłuszczowego o średnich łańcuchach odróżnia olej kokosowy od innych olejów i nadaje mu niesamowite właściwości odżywcze i zdrowotne.
Olej kokosowy wspomaga przyswajanie minerałów i witamin
Olej kokosowy zaliczany jest do żywności funkcjonalnej, co oznacza, że poza właściwościami odżywczymi, posiada także zalety lecznicze i może być spożywany każdego dnia – na przykład można dodawać go do porannej kawy. Olej kokosowy po spożyciu od razu wchłania się w jelitach. Nie wymaga więc enzymów trawiennych do przyswojenia i w rezultacie tego nie obciąża układu trawiennego. Olej kokosowy dostarcza energii i pożywienia nie tylko sam w sobie ale w sposób bardzo efektywny umożliwia wchłanianie witaminy A, która wspiera nasz wzrok, a także procesy wzrostu i regeneracji komórek skóry – to jednak nie wszystko jeśli chodzi o możliwości witaminy A – wspomaga ona też układ odpornościowy i rozrodczy, a jako silny antyoksydant chroni organizm przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Olej kokosowy wspiera też wchłanianie takich witamin jak D, E oraz K i minerałów (wapń, żelazo, magnez) przyjmowanych wraz z pożywieniem lub w suplementach. Olej kokosowy jest też tłuszczem bardzo stabilnym, nienasyconym, co oznacza, że nie rozpada się i nie produkuje wolnych rodników – dlatego też idealnie nadaje się do smażenia lub pieczenia.
Olej kokosowy jako naturalny antybiotyk
Olej kokosowy jest silnym i nietoksycznym lekiem. Chroni organizm przed infekcjami wywołanymi przez wirusy, bakterie, drożdże, grzyby, pierwotniaki – potrafi je bardzo skutecznie neutralizować. Innymi słowy jest antybiotykiem, którego zakres działania przewyższa wszystkie inne środki zwalczające czynniki chorobotwórcze i nie ma szkodliwych skutków ubocznych.
Dieta dla mózgu – soki z surowych warzyw i owoców
Zielone koktajle z jarmużu, selera naciowego czy pietruszki, stały się ostatnio bardzo popularne. Okazuje się, że stanowią one świetną dietę dla mózgu.
Napoje z surowych warzyw wpisują się w dietę zdrową dla mózgu ze względu na dobroczynne enzymy, jakie są obecne w niektórych owocach i warzywach. Enzymy te – nazywane także substancjami fitoodżywczymi, chronią mózg przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie sie mózgu i prowadzą do demencji czy choroby Alzheimera. Ostatnio wpadła mi w rękę świetna książka pt. Sexy soki autorstwa Kriss Carr. Autorka na 400! stronach opisuje na co należy zwracać uwagę, gdy decydujesz się wprowadzić te soki do swojej diety (wybór blendera/sokowirówki, warzyw i owoców). Przytacza też 100 sprawdzonych przepisów na owocowo-orzeźwiające napoje, które są świetnym wzbogaceniem diety dla twojego mózgu. Książka zawiera także oczyszczający program dietetyczny i przepisy na posiłki, które współgrają z odżywczymi koktajlami.
Przepis na sok z surowych warzyw i owoców
Oto mój ulubiony przepis na sok, który zawiera mnóstwo substancji odżywiających ciało i umysł.
2 jabłka (bez gniazd nasiennych)
1 1/2 obranego imbiru
1/4 szklanki natki pietruszki
1/2 obranej cytryny
1 ogórek
2 łodygi selera naciowego
Pycha!
Dieta dla mózgu – owoce granatu chronią mózg
Owoc granatu zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które chronią mózg i nerwy przed wolnymi rodnikami i w konsekwencji przeciwdziałają wystąpieniu chorób mózgu (np. choroba Alzheimera, Parkinsona). Badania wykazały, że odkładanie się białka (Beta-amyloidu) odpowiedzialne za powstanie choroby Alzheimera, zmniejsza się o połowę gdy regularnie pijemy sok z owoców granatu. Owoc granatu lub sok z owoców granatu jest wskazany dla osób w każdym wieku, w tym także dla dzieci w łonie matki! Regularne picie soku z owoców granatu przez matki zmniejsza ryzyko i powikłania niedotlenienia mózgu dziecka. Potomstwo matek, które piły sok z owoców granatu posiadały mniejszą utratę tkanki mózgowej na skutek niedotlenienia w porównaniu do tych, które nie piły soku regularnie. Naturalny sok z owoców granatu posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne, z których powinniśmy korzystać na co dzień, aby przeciwdziałać procesom starzenia mózgu.
Czy wiesz, że…
Dieta wpływa na poziom inteligencji
Naukowcy z University of Bristol dowiedli, że dieta bogata w cukry i tłuszcze ma negatywny wpływ na iloraz inteligencji (IQ) najmłodszych. Naukowcy przez 5,5 roku przebadali niemal 4 tys. dzieci. W ramach badań rodzice wypełniali kwestionariusze, w których szczegółowo opisywali, jakie rodzaje produktów spożywczych i w jakich ilościach konsumują ich pociechy. Całość powtarzano, gdy dzieci miały: 3, 4, 7 i 8,5 lat. Podczas ostatniego etapu badań zmierzono ich IQ. Na podstawie otrzymanych informacji podzielono dzieci na trzy grupy według wzorców żywieniowych: najmniej zdrowych – z wysoką zawartością tłuszczów, cukrów i produktów wysoko przetworzonych; tradycyjnych zawierających mięso i warzywa; najzdrowszych opartych na owocach, ryżu, warzywach (dieta śródziemnomorska).
Okazało się, że że IQ dzieci, które jako 3-latki jadły najmniej zdrowe potrawy w wieku 8,5 lat kształtował się na poziomie 101. Natomiast średnie IQ dzieci, które we wczesnych latach swego życia odżywiały się najzdrowiej rosło do 106. Badania te wyraźnie wskazują na to, że pożywienie wywiera ogromny wpływ nie tylko na poziom energii i nastrój, co może pozytywnie przekładać się na wyniki z klasówki ale przede wszystkim na rozwój mózgu.